sigrids recept titel

Ingefärsmarinerad fläsksida med syrlig äppelcoleslaw, sesamkål och misomajonnäs

600 g färsk fläsksida
Marinad
1 dl söt sojasås
3 msk riven färsk ingefära
1 mortlad stjärnanis
2 tsk five spice (kan ersättas med mortlad fänkål och malen kanel)
2 msk sherry eller shaoxing (risvin)
1 tsk chiliflakes

Misomajonnäs
1 äggula
1 msk ljus misopasta
2 dl rapsolja
½ tsk råsocker
1 msk limesaft
Eventuellt några droppar het sås (tabasco, sriracha) för mer sting

Syrlig äppelcoleslaw
1/4 huvud färsk vitkål/rödkål eller ½ huvud spetskål, finstrimlat
1 syrligt, fast äpple, finstrimlat
1 krm salt
Saft och zest av 1 lime
2 msk matolja
3 msk färsk hackad koriander
Salt, limesaft och honung efter smak

Sesamkål
½ huvud färsk vitkål eller 1 huvud spetskål, fint strimlat
3 msk smör
3 msk tamarisoja eller ljus thailändsk soja
2 msk sesamolja
3 msk sesamfrö


bild 1

Gör så här:

Förbered köttet dagen innan eller på morgonen: Snitta svålen ner till köttet i ett rutmönster och baka fläsksidan med svålen upp i 125 graders ugn i 3 timmar. Sista 15 minuterna sätter du köttet under grillen, höjer värmen till 225 och grillar svålen knaprig. Låt sedan fläsksidan svalna.

Blanda ihop ingredienserna till marinaden, skiva köttet i 1,5 cm tjocka skivor och lägg det i marinaden i 1 timme. Häll av marinaden i en kastrull, koka upp den och koka ihop den i några minuter så att den tjocknar.

Grilla fläskskivorna så att de får fin grillyta. Pensla med marinaden under grillningen.

Bryn kål i smör så att den tar färg och mjuknar. Tillsätt soja och låt koka in. Ta kålen av värmen och tillsätt sesamolja och sesamfrö. Servera varm.

Blanda miso och äggula och vispa i oljan lite i taget. Blanda i råsocker och lime och smaka av. Blanda eventuellt i några droppar het sås.

Krama den stimlade kålen med salt så att den mjuknar. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt, limesaft och eventuellt lite honung.

Servera fläskskivorna nygrillade med sesamkål, syrlig äppelcoleslaw och misomajonnäs.
 


 


Grillad fläskkarré med brynt paprikasmör, dillrostad färskpotatis, vitlökssås och grillad paprika

800 g skivad fläskkarré med ben av Guldgris
2 röda paprikor
1 tsk matolja

Brynt paprikasmör
150 g smör
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör till stekning
2 tsk paprika
1 tsk rökt paprika (pimentón la vera)
1 msk hackad dill
½ krm salt
½ krm svartpeppar

Dillrostad färskpotatis
800 g färskpotatis
3 msk olivolja
3 msk hackad dill+lite extra till garnering
Salt efter smak

Vitlökssås
2 dl matlagningsyoghurt (gärna rysk yoghurt)
2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 msk olivolja
2 msk färsk finhackad persilja
2 tsk rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar efter smak


bild 2

Gör så här:

Grilla paprikorna fint svartblåsiga på grill eller i ugn i 250 grader under grillen, låt dem vila 10 minuter under folie, skala och strimla dem.

Värm ugnen till 225 grader. Halvera färskpotatisen och blanda med olivolja, salt och dill. Rosta den i 25 minuter eller tills den har fin yta och är mjuk inuti. Strö över färsk dill innan servering.

Bryn hälften av smöret så att det får en gyllenbrun ton och börjar dofta kola, ställ åt sidan. Fräs schalottenlöken mjuk och lite brynt i smör, rör i paprika och rökt paprika och fräs någon minut till. Blanda resten av smöret med det avsvalnade brynta smöret, paprika- och lökblandningen, dill, salt och svartpeppar. Rulla in det i bakplåtspapper till en korv och lägg det i frysen.
Fräs vitlöken i olivolja på låg värme så att den mjuknar utan att ta färg. Blanda med matlagningsyoghurt, persilja och vinäger och smaka av med salt och peppar.

Rumstemperera fläskkarrén och salta den 15 minuter innan grillning. Torka av ytan och grilla över glöden tills den ena sidan har fin grillyta. Vänd och grilla den andra sidan tills det tränger upp köttsaft på ytan. Ta köttet av grillen och låt det vila 5 minuter under folie.

Vid servering, grilla på köttet så att ytan blir het och lägg på det brynta paprikasmöret i skivor eller klickar på köttet så att det smälter. Bjud dillrostad färskpotatis, grillad paprika och vitlökssås till.
 


 


Fänkålsgrillad fläskfilé med citronkräm och varm potatissallad med sparris

600 g fläskfilé av Guldgris

Marinad
2 msk citronsaft
Skal från ½ citron, hyvlat med potatisskalare
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk torkad fänkål, mortlad
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor, mortlade (kan uteslutas )

Citronkräm
100 g färskost av philadelphiatyp
Riven zest av ½ citron
1 tsk citronsaft
Salt och svartpeppar efter smak

Potatissallad
800 g färskpotatis, nykokt och varm

Cressing
3 msk hackad färsk basilika, dill och gräslök (eller dina favoritörter)
0,75 dl god, gräsig olivolja
1 msk citronsaft
Salt och svartpeppar efter smak
1 dl riven parmesan eller annan lagrad, smakrik ost
Knappt 1 dl gröna eller svarta oliver
1 knippe sparris, skuren i bitar, nykokt och varm (kan ersättas med sugar snap peas eller sockerärter)


bild 3

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg fläskfilén i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt marinera i 30-60 minuter.

Torka av köttet och grilla det först över glöden så att det får fin grillyta, därefter på indirekt värme tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan du skär i det. Koka ihop stekskyn till en sås.

Blanda alla ingredienser till dressingen. Häll den över den varma potatisen och sparrisen och blanda så att osten smälter lite. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Blanda alla ingredienser till citronkrämen.

Skär fläskfilén i skivor och servera med salladen, stekskyn och citronkrämen. Som variation kan du skära fläskfilén i tjocka skivor innan du marinerar den i 30 minuter och sedan grillar den.
 


 


Whiskymarinerade revbensspjäll med bakad potatis, jalapenofärskost och grillad majs

4 personer

1 kg färska tjocka revbensspjäll av Guldgris
1 gul lök
2 lagerblad
1 dl koncentrerad äppeljuice
Vatten
½ flaska barbecuesås av valfri sort (Baby Ray’s är ett bra märke)
2 msk olja
Salt

Marinad
1 dl barbecuesås
½ dl bourbon (inte rökig maltwhisky – det blir för bittert)
2 msk soja
2 msk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk ancho, chipotle eller annan favoritchili
Salt och svartpeppar efter smak

Whiskyglaze
Marinaden + 1/2 dl honung

Jalapenofärskost
100 g färskost av philadelphiatyp
3 msk hackad inlagd jalapeno


bild 4

Gör så här:

Skär löken i klyftor. Hetta upp olja i en stor gryta på spisen och bryn löken så att den får ordentlig färg – det gör inget om den blir lite bränd.

Lägg ned revbensspjällen i grytan och täck med vatten. Salta ordentligt och häll i barbecuesåsen.

Låt revbensspjällen puttra i 1 timme. Känn efter att köttet är mjukt och börjar lossa från benen, låt dem annars ligga i 20 minuter till. Ta upp dem och låt dem ånga av och svalna. Det här kan du med fördel göra dagen innan.

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kött och marinad i dubbla plastpåsar och skaka runt ordentligt så att revbensspjällen blir täckta. Låt marinera i 30 minuter.

Häll av marinaden och blanda den med honung.

Grilla revbensspjällen tills de är genomvarma och har fått en härligt knaprig, kladdig, karamelliserad yta, det tar några minuter på varje sida. Pensla med glaze medan du grillar.

Jalapenofärskost: blanda jalapeno och färskost.

Servera revbensspjällen med bbq-sås, grillad majs och bakad potatis fylld med jalapenofärskosten. Vill du ha whiskysmak på bbq-såsen, stek lite hackad lök, häll på 2 msk bourbon och låt koka in och blanda med såsen.
 


 


Kryddig grillad kotlettrad, med avocadosalsa och svarta bönor med apelsin

600 g hel, urbenad kotlettrad av Guldgris

Dry rub
3 tsk paprika
2 tsk spiskummin
1 tsk anchochili
½ tsk kanel
2 tsk socker,
2 tsk salt
1 dl koncentrerad äppeljuice att spreja köttet med

Avocadosallad
1 mogen avocado, hackad
3 salladslökar, hackade
2 tomater, hackade
2 msk färsk hackad koriander
1 msk lime saft
Riven zest av ½ lime
1 msk rapsolja
Salt efter smak

Svarta bönor med apelsin
½ paket bacon, strimlat
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
½ tsk oregano
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
2 burkar svarta bönor à 400 g, avrunna men inte sköljda
Saft av 1 apelsin
1 msk hackad jalapeno
riven zest av 1 apelsin
2 msk färsk hackad koriander
Salt och svartpeppar efter smak

Till servering: Gräddfil. Tortillabröd är gott till, strimla då köttet och lägg i tortillan med bönorna, salladen och gräddfilen.


bild 5

Gör så här:

Skåra fettkappan ner till köttet i ett rutmönster. Blanda alla ingredienser till ruben och gnid in i den rumstempererade kotlettraden. Grilla köttet först direkt över glöden så att det får fin grillyta, därefter på indirekt, ganska låg värme. Spreja då och då med äppeljuice i en sprejflaska. När innertemperaturen i köttet är 60-65 grader är det klart, beroende på hur genomstekt du vill ha det. Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan du skär upp det. Ta vara på stekskyn och koka ihop den till en sås.

Stek bacon i stekpanna så att det blir knaprigt och fettet smälter ut. Ta upp baconet och fräs löken mjuk i baconfettet. Tillsätt de torra kryddorna och stek någon minut till. Blanda i bönor, pressad apelsin och jalapeno och koka upp. Låt sjuda tillsvätskan nästan kokat in och ta stekpannan av värmen. Tillsätt apelsinzest och koriander och smaka av med salt och svartpeppar.

Blanda alla ingredienser till avocadosalsan och smaka av med limesaft och salt.

Skär upp köttet och servera med tillbehören, gräddfil och eventuellt tortillabröd eller ris.