grilltips gul

 

Sigrid bjuder på smarta tips och recept för dej som som vill lyckas med grillköttet, allt från att välja rätt kött i kyldisken till själva grillningen.

 
 

marinader gul

 

Sigrid berättar vad du ska tänka på för att få en balanserad marinad som passar perfekt för grillrätter.



Klassisk allroundmarinad

(enkel att variera – ta bort äppeljuicen, tillsätt sweet chili, tillsätt öl, tillsätt five spice eller andra kryddor etc – bra grund för andra marinader)

1 dl ljus soja
2 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk riven ingefära
2 klyftor vitlök, mortlade eller finhackade

 
 

Ört-och citronmarinad

(fräsch och grön marinad med sommarkänsla, gott till fläsk och kyckling)

1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrö, mortlat
Zest av ½ citron, riven eller hyvlad med potatisskalare
1 msk citronsaft
2 msk färsk rosmarin, hackad (kan ersättas med timjan)
1 dl extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor, mortlade


Alemarinad med tex-mexsmak

(djup och mustig marinad som passar extra bra när du vill servera tex-mextillbehör, vill skiva ner köttet som fyllning i tacos eller laga fajitas)

1 dl ale med lite sötma och inte för mycket beska
1 tsk salt
1 tsk limesaft
2 vitlöksklyftor, mortlade
½ liten gul lök eller 1 schalottenlök, hackad
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
½ tsk anchochili eller chipotle (uteslut om du inte vill ha chilihetta)
½ tsk koriander
½ tsk oregano
2 lagerblad
½ tsk svartpeppar