FAQ titel
 
Finns Guldgrisköttet att köpa överallt?
Nej, inte ännu. Guldgrisen lanserades i maj 2011 och till en början säljs köttet i större butiker på lite större orter från Stockholmstrakten och söderut. 
Se butikslistan


Är Guldgrisen ekologisk?
De flesta av producenterna finns i slakteriernas närområden och en del av dem bedriver ekologisk uppfödning, men det är inget krav – Guldgrisklassningen handlar bara om grisens unika genetiska egenskaper.


Är det marmorerade Guldgrisköttet fett?
Nej, Guldgris är ett magert kött! Även med marmoreringen stannar fetthalten vid mycket låga 3 procent – men det är viktiga procent, eftersom fettet är en effektiv smakbärare och hjälper till att göra köttet mörare och godare. Så även du som bantar kan äta Guldgris med gott samvete!


Är Guldgrisen genmodifierad?
Nej, inte alls! Det handlar bara om naturlig avel på just de egenskaper som vi vill framhäva. Norsvin använder sig av datortomograf för att scanna levande galtar, vilket ger betydligt snabbare avelsframsteg än traditionella avelsmetoder.


Vad skiljer Guldgrisen från andra grisar?
De flesta grisar i Norden är korsningar av olika raser. Som moderras använder de flesta en korsning mellan Lantras och Yorkshire, så även Guldgrisen. Det som gör den unik är att vi har ensamrätt på att använda norsk Duroc som faderras. Durocrasen är ovanligt robust och livskraftig och ger guldgrisen dess goda smakegenskaper.


Ska jag laga rätter med Guldgris på annat sätt än med vanligt griskött?
Du kan använda Guldgriskött precis som du brukar, men om du t ex steker en filé eller stek i ugnen kommer den saftiga smaken ännu mer till sin rätt om du väljer en något lägre sluttemperatur än vanligt.


Vilka styckningsdetaljer av Guldgris finns det?
Vart och ett av slakterierna som levererar guldgriskött har sina egna sortiment och det varierar över säsongerna och mellan olika butiker. Du kan dock vara ganska säker på att hitta detaljer som filé, kotletter, karré, skinkstek och revben.


Finns Guldgris i korvar och som pålägg?
Inte för närvarande, men sortimenten utvecklas hela tiden..